DALIA Kuskus średnioziarnisty 1kg to wszechstronny produkt, idealny zarówno do dań głównych, jak i przekąsek. Wykonany z semoliny z pszenicy durum, kuskus charakteryzuje się delikatnym smakiem i teksturą, która doskonale komponuje się z różnymi składnikami.
Cechy:
- Waga: 1 kg
- Skład: Semolina z pszenicy durum 100%
- Pochodzenie: Maroko
- Data ważności: 16-05-2026
Wartości odżywcze (na 100g produktu):
- Wartość energetyczna: 1490 kJ / 356 kcal
- Węglowodany: 72,00 g (w tym cukry: 3,16 g)
- Tłuszcz: 1,40 g (w tym tłuszcze nasycone: 0,37 g)
- Białko: 13,00 g
- Sól: 0,02 g
Zastosowanie:
- Gotowanie na parze: Kuskus gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami.
- Zalewanie wrzątkiem: Można go również zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby nasiąknął wodą.
- Dodatki: Podaje się go z różnymi dodatkami, takimi jak baranina, drób, ryby, warzywa, czy przyprawiony bulion.
Kuskus DALIA jest doskonałym źródłem błonnika i wielu składników odżywczych, takich jak selen, potas, cynk, żelazo i magnez. Jest również idealnym składnikiem dla wegetarian i wegan, świetnie nadaje się do zup, farszów oraz rozmaitych sałatek.
Oto prosty i smaczny przepis na kuskus:
Składniki:
- 1 szklanka kuskusu
- 1 szklanka wrzącej wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól do smaku
Dodatki (opcjonalne):
- Świeże zioła (np. natka pietruszki, mięta)
- Warzywa (np. pomidory, ogórki, papryka)
- Suszone owoce (np. rodzynki, morele)
- Orzechy (np. migdały, orzechy nerkowca)
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
- W dużej misce wymieszaj kuskus z łyżką oliwy z oliwek. To pomoże zapobiec sklejaniu się ziaren.
- Dodaj szklankę wrzącej wody lub bulionu warzywnego do miski z kuskusem.
- Przykryj miskę i pozostaw na około 5 minut, aż kuskus wchłonie całą ciecz i stanie się miękki.
- Po upływie 5 minut, odkryj miskę i delikatnie rozdziel kuskus widelcem, aby go napuszyć.
- Dodaj sól i pieprz do smaku oraz dowolne dodatki, takie jak świeże zioła, pokrojone warzywa, suszone owoce czy orzechy.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i podawaj na ciepło lub na zimno jako sałatkę.
Oto prosty i smaczny przepis na kuskus:
Składniki:
- 1 szklanka kuskusu
- 1 szklanka wrzącej wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól do smaku
Dodatki (opcjonalne):
- Świeże zioła (np. natka pietruszki, mięta)
- Warzywa (np. pomidory, ogórki, papryka)
- Suszone owoce (np. rodzynki, morele)
- Orzechy (np. migdały, orzechy nerkowca)
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
- W dużej misce wymieszaj kuskus z łyżką oliwy z oliwek. To pomoże zapobiec sklejaniu się ziaren.
- Dodaj szklankę wrzącej wody lub bulionu warzywnego do miski z kuskusem.
- Przykryj miskę i pozostaw na około 5 minut, aż kuskus wchłonie całą ciecz i stanie się miękki.
- Po upływie 5 minut, odkryj miskę i delikatnie rozdziel kuskus widelcem, aby go napuszyć.
- Dodaj sól i pieprz do smaku oraz dowolne dodatki, takie jak świeże zioła, pokrojone warzywa, suszone owoce czy orzechy.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i podawaj na ciepło lub na zimno jako sałatkę.
Smacznego!!