Czy wiesz, że chałwa to jeden z najprostszych i najzdrowszych słodyczy na świecie? Zawdzięcza to idealnej kompozycji zaledwie dwóch składników! Dzięki dodatkom smakowym zmienia ona nie tylko swoją konsystencję, ale również podbija podniebienia bardziej wymagających łasuchów.
Chałwa to deser idealny – jest prosty, zdrowy, a dzięki różnorodnym dodatkom możemy nadać jej indywidualnego charakteru. Wykonuje się ją jedynie z dwóch składników – pasty tahini, czyli nasion sezamu oraz słodzidła. W tradycyjnej recepturze jest to miód, ale obecnie stosuje się zarówno cukier, jak i zamienniki, które posiadają niższą kaloryczność.
Wyjątkowy smak chałwy – dodatki, które zmieniają konsystencje
Klasyczna chałwa może być wzbogacona o dodatkowe składniki, które nie tylko zmienią jej smak, ale również i konsystencję. Dodanie kakao sprawi, że chałwa będzie bardziej ciągnąca, kremowa. To doskonały wybór dla osób, które uwielbiają prawdziwie słodkie desery i poszukują czegoś, co pobudzi kubki smakowe.
Kruchości chałwom nadają orzechy. W krajach Bliskiego Wschodu oprócz tahini, do chałwy dodaje się również pastę pistacjową, jak i posiekane pistacje. W ten sposób chałwa staje się luksusowym deserem o bardzo orzechowym, a jednocześnie lekko słonym smaku.
Dodatki dla każdego, czyli chałwa o nowym smakowym wymiarze
Mnogość gustów smakowych sprawia, że obecnie na rynku oprócz tradycyjnych greckich i tureckich chałw można znaleźć wiele ciekawych wariantów smakowych. Dodatek bakalii sprawia, że chałwa zachowuje swoją słodycz, ale dodatkowo staje się bardziej ciągnąca – to zasługa przede wszystkim wspaniałych rodzynek suszonych na słońcu, jak i drobno posiekanych orzechów.
Chałwa z dodatkiem kokosa to z kolei propozycja z afrykańskiej części morza Śródziemnego, gdzie owoc ten cieszy się dużą popularnością. Kokos dodaje chałwie bardziej egzotycznego smaku, a jednocześnie sprawia że jest ona delikatna i niezwykle krucha.
Śródziemnomorska chałwa na wyciągnięcie ręki
Delikatesy śródziemnomorskie w Warszawie oferują szeroki wybór oryginalnych chałw z basenu morza Śródziemnego. Posiadamy zarówno klasyczne chałwy wytwarzane tradycyjną metodą, łączące w sobie jedynie tahini z miodem, jak i wersje lżejsze idealne dla osób na diecie. Nie mogło zabraknąć u nas również chałw smakowych – pistacjowych, bakaliowych, kakaowych oraz waniliowych, które są niezwykle kremowe i lekko ciągnące.
Chałwa to deser idealny nie tylko ze względu na wyjątkowo prosty i zdrowy skład, ale przede wszystkim ze względu na wspaniały balans pomiędzy słodyczą miodu, goryczką sezamu i jego orzechowym posmakiem, któremu trudno się oprzeć. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, co przywoła smak wakacyjnych wojaży, oryginalna śródziemnomorska chałwa zdecydowanie jest tym czego potrzebujesz – zwłaszcza, że sama będąc deserem również doskonale sprawdzi się jako dodatek do wyjątkowych kremów i lodów. Krem chałwowy wykonany z prawdziwej, oryginalnej chałwy będzie doskonałym dodatkiem do urodzinowych tortów, a także na letnie przyjęcia w ogrodzie.