W zależności od regionu, smaki kuchni śródziemnomorskiej nieco się od siebie różnią, ale zawsze są pełne ziołowego aromatu. Bo właśnie to charakteryzuje kuchnię śródziemnomorską – zioła, które podkreślają smak potraw i nadają im innego wymiaru!
Używanie ziół w kuchni jest charakterystyczne dla każdego regionu. To właśnie zioła przede wszystkim nadają niepowtarzalny smak, pozwalają wyeliminować sól, ale są też sposobem na walkę z upałem czy na przechowywanie żywności na dłuższy okres czasu. Jakie przyprawy zatem są charakterystyczne dla basenu morza Śródziemnego?
Dlaczego w basenie morza Śródziemnego używa się tyle ziół?
Regiony basenu morza Śródziemnego są gorące, co sprawia że zachowanie świeżości jedzenia na długi okres czasu jest bardzo trudne. Pomocne są w tym odpowiednie marynaty, które stosuje się do nacierania mięsa, ryb czy serów. Mają one takie same właściwości jak sól, którą stosuje się do peklowania w Polsce.
W zależności od kraju dostępność ziół jest różna, stąd też tak zróżnicowane smaki, które się przenikają tworząc niepowtarzalną kuchnię morza Śródziemnego.
Aromatyczna świeżość, czyli zioła śródziemnomorskie
Gdy myślimy o przyprawach związanych z morzem Śródziemnym, na myśl przychodzi nam bazylia. To jak najbardziej poprawne skojarzenie, bowiem bez tego zioła nie może obejść się kuchnia włoska. Ale basen morza Śródziemnego to znacznie więcej aromatów, które warto znać i które można dobierać w zależności od regionu:
- oregano;
- lawenda;
- kozieradka;
- liść laurowy;
- goździki;
- kminek;
- majeranek;
- cząber;
- czosnek;
- kurkuma.
I wiele, wiele więcej! Część z nich na pewno brzmi znajomo i z pewnością znasz je z naszej rodzimej polskiej kuchni. Mimo, że liść laurowy czy majeranek kojarzą nam się z rodzimą tradycją, warto mieć na uwadze, że zioła te częściowo przywędrowały właśnie z południa Europy oraz Afryki stając się jednym z najważniejszych produktów sprzedawanych na szlaku bursztynowym.
Niektóre ze wspomnianych ziół są naprawdę wyjątkowe – posiadają szereg właściwości zdrowotnych, smakują też inaczej gdy są świeżo zerwane, a inaczej po wysuszeniu. Przykładem może być liść laurowy – mimo, że świeży oddaje niesamowity aromat, po zasuszeniu oddaje potrawom więcej smaku!
Jakie zioła do jakiej kuchni?
Gotowanie powinno być przygodą i przyjemnością. Warto zatem łączyć ze sobą różnorodne smaki nadając potrawom wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Czasem jednak nie ma czasu na eksperymenty, bowiem chcemy odtworzyć wyjątkowe danie, którego smak zapamiętaliśmy na wakacjach.
Z pomocą przychodzą delikatesy greckie, w których znajdziesz wyjątkowe mieszanki ziół, idealnie podkreślające smaki regionalne z basenu morza Śródziemnego. Z nami przygotujesz wymarzone danie, szczególnie że prowadzimy też sklep z tureckimi przyprawami, które będą pomocne przy tworzeniu prawdziwych tureckich falafeli czy gyrosów.
Każda z mieszanek przypraw jest we właściwy sposób opisana, dzięki czemu swobodnie możesz wybrać je do konkretnego dania. To idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie aromatyczne i oryginalne smaki, które trudno jest odtworzyć bazując na rodzimym asortymencie. Suszone zioła w połączeniu z oryginalnymi produktami śródziemnomorskimi sprawią, że wakacyjne wspomnienie czy wykwintna kolacja będą na wyciągnięcie ręki!