Ser feta uchodzi za jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych serów sałatkowych. Zawdzięcza to swojej kremowej konsystencji, kruchości, słonemu smakowi i nutce pikanterii. Na rynku dostępnych jest wiele serów, które fetę przypominają, dlatego jeśli zależy nam na produkcie oryginalnym, podczas zakupu musimy być ostrożni!
Gdyby rozpocząć plebiscyt na najczęściej podrabiany ser, feta z pewnością znalazłabym się w czołówce. Ten wyjątkowy ser cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Grecji, ale dosłownie na całym świecie. Jego receptura jest chroniona i zgodnie z prawem feta może być wytwarzana tylko i wyłącznie w Grecji. Skąd mamy mieć pewność, że akurat ten konkretny ser to feta?
Królowa serów sałatkowych – feta
Sałatka grecka bez fety? Trudno wyobrazić sobie takie danie! A jednak, w większości restauracji w sałatce greckiej zamiast fety mamy do czynienia z serami, które jedynie imitują oryginalny grecki ser. Prawdziwa feta zgodnie z przepisami unijnymi może być wytwarzana tylko i wyłącznie w Grecji, z mleka owczego pochodzącego z konkretnych regionów.
To właśnie mleko owiec wypasanych na konkretnych pastwiskach nadaje fecie tego wyjątkowego charakteru. Oryginalna feta jest bardzo krucha, kremowa, ale nie mazista, słona dzięki solance, ale jednocześnie pikantna. Feta nie może zawierać też dodatków smakowych inne, niż regionalne – sery greckie, podobnie jak i sery na całym świecie mogą smakować inaczej w zależności od regionu.
I tak, mamy fetę z dodatkiem rozmarynu czy bazylii, ale są to sery zalane oliwą z dodatkiem ziół.
Skąd mieć pewność, że feta jest oryginalna?
Jeśli nie mieliśmy okazji spróbować oryginalnej, greckiej fety, odróżnienie prawdziwej od podróbki może być trudne. Skąd bowiem mamy mieć pewność, który smak jest tym właściwym? Z pomocą przychodzą unijne oznaczenia – P.D.O to znak dla produktów w całej Unii Europejskiej, który zarezerwowany jest tylko dla tych wytwarzanych metodą tradycyjną.
Znak ten dotyczy nie tylko fety, ale każdego innego zastrzeżonego produktu – również w Polsce spotkamy się z nim w przypadku produktów regionalnych, jak na przykład ser koryciński.
Znalezienie oryginalnych produktów greckich w sklepach sieciowych może być trudne, a nawet niemożliwe, dlatego warto odwiedzić delikatesy śródziemnomorskie w Warszawie. Przygotowaliśmy dla ciebie tylko i wyłącznie oryginalne produkty z basenu morza Śródziemnego, w tym wspaniałe greckie sery. Każdy z naszych produktów posiada oznaczenie, a my jako miłośnicy dobrej kuchni możemy zagwarantować, że prawdziwy smak sprzedawanej przez nas fety jest naprawdę wyjątkowy.
Jaka jest oryginalna grecka feta? Krucha, słona, kremowa i pikantna, wytwarzana z mleka owczego z konkretnych regionów. Idealnie podkreśli smak sałatek i nie może zabraknąć jej wśród śródziemnomorskich przekąsek. Oryginalną, grecką fetę dostaniesz w naszych śródziemnomorskich delikatesach – przekonaj się sam, jak wyjątkowy i niepowtarzalny jest to ser i dlaczego Grecy nie wyobrażają sobie dobrego dania, bez dobrej fety. Zachęcamy również do eksperymentów kulinarnych z wykorzystaniem fety – to ser, który smakuje wybornie tak ze świeżym pomidorem, jak i z dodatkiem greckiego miodu!