Masz ochotę na kolację w greckim stylu, niczym na minionych wakacjach? A może urządzasz przyjęcie z motywem przewodnim prosto z „Mojego wielkiego Greckiego wesela”? Jeśli tak, nie może zabraknąć tu tradycyjnej deski śródziemnomorskich przekąsek!
Grecja to nie tylko morze, białe domy i niebieskie okiennice, ale przede wszystkim jedzenie. Jedzenie, które się celebruje, przekąszając i popijając winem. Ta wyjątkowa celebracja i miłość do jedzenia sprawia, że nawet pospolita deska serów smakuje wyjątkowo. Ale czy oby na pewno jest ona taka „pospolita”? A może jest w niej coś wyjątkowego, co sprawia że każdy kto zasmakował greckiej kuchni kocha ją równie mocno, jak Grecy?
Greckie przekąski – na co dzień i od święta
To, co jest wyjątkowe w greckich przekąskach to fakt, że nie muszą być one przygotowane na specjalną okazję. Doskonałej jakości serem i przepysznymi oliwkami możemy zajadać się kiedy tylko chcemy – na śniadanie, obiad czy kolację! Wszystkie składniki niezbędne do tej uczty znajdziesz odwiedzając delikatesy śródziemnomorskie w Warszawie.
Przygotowując specjalną deskę przekąsek musisz pamiętać, by znalazły się na niej sery greckie – mowa tu nie tylko o klasycznej fecie, ale też o halloumi, czy saganaki, ale również o mniej znanym, ale wyjątkowym serze manouri, który idealnie komponuje się ze świeżym i chrupiącym pieczywem, jak i z warzywami zanurzonymi w oliwie.
Warto również dołączyć wędliny długodojrzewające, suszone wiatrem z nad Morza Śródziemnego, które są prawdziwą ucztą dla naszego podniebienia.
Aromat ziół i świeżości
Tworząc deskę śródziemnomorskich przekąsek nie może zabraknąć warzyw. To oczywiście wspaniałe oliwki – całe i nadziewane, tak anchois, serem, jak i migdałami, w zalewie naturalnej i smakowej. Kuchnia z basenu morza Śródziemnego nie obejdzie się również bez pomidorów, papryki i świeżych ziół, które można podawać zarówno w formie koreczków, jak i pozostawić samodzielnie dla miłośników łączenia różnych smaków.
W śródziemnomorskiej kuchni bardzo popularne są również bakalie – doskonale łączą się z wytrawnymi serami wydobywając ich głębię, dlatego pamiętaj też o suszonych morelach, figach, ale i orzechach. Będąc w okolicy basenu Morza Śródziemnego z pewnością też spotkałeś się z winogronami, które podawane są tak w towarzystwie deserów, jak i dań głównych. Ich słodycz idealnie wydobywa smaki zarówno wędlin, jak i serów, dlatego tworząc deskę przekąsek pamiętaj również o nich!
Miód, oliwa i balsamico
Kuchnia śródziemnomorska nie może obejść się bez wyjątkowych wzmacniaczy smaków, które obecne są w każdym daniu. Mowa tu o oliwie z oliwek, occie balsamico i o miodzie. Ser feta z kroplą miodu zyskuje wyjątkową głębie i przybiera inny wymiar niż ten polany najlepszej jakości oliwą z oliwek.
Tworząc zatem deskę wspaniałych śródziemnomorskich przekąsek musisz pamiętać, by podać różne sosy – tak, aby każdym kawałkiem sera czy pomidora zachwycać się na nowo i odkrywać go jeszcze raz kawałek, po kawałku.
Przygotowanie deski śródziemnomorskich przekąsek to doskonały sposób na zdrowe śniadanie. Liczy się tu nie tylko smak, ale przede wszystkim forma celebracji – bez pośpiechu, z poszanowaniem do kulinarnych eksperymentów, na śniadanie, obiad, kolację i wyjątkowe spotkanie z bliskimi.