Pełna pistacjowego kremu dubajska czekolada zdobyła nie tylko serca smakoszy słodyczy, ale viralowo również podbiła Internet. Świat dzieli się już na tych, którzy ten wyjątkowy deser kochają i na tych, którzy dopiero muszą go spróbować. Jeśli należysz do tych drugich, pewnie zastanawiasz się, co to jest czekolada dubajska i dlaczego świat tak na jej punkcie oszalał?
Wymyślenie nowego deseru wcale nie jest łatwe – sama słodycz nie wystarczy. Bardzo ważne jest łączenie ze sobą tekstur, które zapewniają prawdziwe smakowe doznania, a także sięganie po tradycyjne smaki. Mistrzami w tej dziedzinie są dubajscy cukiernicy, którzy nie boją się eksperymentów, a jednocześnie mają ogromne wyczucie smaku. To właśnie oni stworzyli dubajską czekoladę, która śmiało może uchodzić za najlepszy deser 2024 roku. Czym właściwie jest?
Tradycyjny smak w nowoczesnej odsłonie, czyli z czego jest dubajska czekolada
Arabskie smaki są bardzo intensywne, przez co tworzenie z nich zarówno dań, jak i deserów wymaga nie tylko odwagi, ale przede wszystkim rozwagi. Odrobina jednego składnika za dużo i zamiast uczty dla podniebienia, mamy przysłowiowy klops, który trudno zjeść. Czekolada z Dubaju jest doskonałym przykładem idealnej harmonii składników, które się przenikają i razem stanowią doskonałą kompozycję.
Czekolada z Dubaju zdążyła już urosnąć do miana czekolady luksusowej – głównie za sprawą jadalnego złota, którym pokryta jest w drogich cukierniach. Jednak złoto, choć zdecydowanie nadaje słodyczom iście luksusowego charakteru, nie ma aż tak dużego wpływu na smak. Dla dubajskiej czekolady kluczowe jest łączenie tekstur – chrupkości, kremowości oraz ciągutkowości.
Z czego zrobiona jest dubajska czekolada?
Lista składników dubajskiej czekolady wcale nie jest długa, jednak w jej produkcji wykorzystane zostały bardzo intensywne smaki, które połączone razem dały nieoczekiwany i wspaniały efekt. Mowa tu przede wszystkim o pistacjach – zarówno w formie kremu, jak i posiekanych orzechów – do tego pasta tahini oraz ciasto kunafa.
Ciasto kunafa to tradycyjne ciasto na Bliskim Wschodzie, które swoją teksturą przypomina ciasto filo. Wymieszane z kremem pistacjowym, pastą tahini oraz aromatami takimi, jak płatki róż, kardamon czy szafran otulone są w dobrej jakości mlecznej czekoladzie.
Można śmiało powiedzieć, że dubajska czekolada łączy w sobie po prostu najbardziej charakterystyczne i intensywne smaki kuchni arabskiej – to jeden z powodów, dla których szybko stała się produktem eksportowym i zdobyła uznanie wszystkich łasuchów na świecie.
Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować viralowej dubajskiej czekolady delikatesy śródziemnomorskie serdecznie zapraszają! Słodycze w naszym sklepie w Warszawie to nie tylko oryginalna dubajska czekolada, ale również półprodukty, z których czekoladę będziesz mógł wykonać samodzielnie w domu, a my do kulinarnych eksperymentów zachęcamy, szczególnie że już wiesz co to jest dubajska czekolada.