Dubajska czekolada – czym jest i z czego się składa?

czekolada dubajska

Pełna pistacjowego kremu dubajska czekolada zdobyła nie tylko serca smakoszy słodyczy, ale viralowo również podbiła Internet. Świat dzieli się już na tych, którzy ten wyjątkowy deser kochają i na tych, którzy dopiero muszą go spróbować. Jeśli należysz do tych drugich, pewnie zastanawiasz się, co to jest czekolada dubajska i dlaczego świat tak na jej punkcie oszalał?

Wymyślenie nowego deseru wcale nie jest łatwe – sama słodycz nie wystarczy. Bardzo ważne jest łączenie ze sobą tekstur, które zapewniają prawdziwe smakowe doznania, a także sięganie po tradycyjne smaki. Mistrzami w tej dziedzinie są dubajscy cukiernicy, którzy nie boją się eksperymentów, a jednocześnie mają ogromne wyczucie smaku. To właśnie oni stworzyli dubajską czekoladę, która śmiało może uchodzić za najlepszy deser 2024 roku. Czym właściwie jest?

Tradycyjny smak w nowoczesnej odsłonie, czyli z czego jest dubajska czekolada

Arabskie smaki są bardzo intensywne, przez co tworzenie z nich zarówno dań, jak i deserów wymaga nie tylko odwagi, ale przede wszystkim rozwagi. Odrobina jednego składnika za dużo i zamiast uczty dla podniebienia, mamy przysłowiowy klops, który trudno zjeść. Czekolada z Dubaju jest doskonałym przykładem idealnej harmonii składników, które się przenikają i razem stanowią doskonałą kompozycję.

Czekolada z Dubaju zdążyła już urosnąć do miana czekolady luksusowej – głównie za sprawą jadalnego złota, którym pokryta jest w drogich cukierniach. Jednak złoto, choć zdecydowanie nadaje słodyczom iście luksusowego charakteru, nie ma aż tak dużego wpływu na smak. Dla dubajskiej czekolady kluczowe jest łączenie tekstur – chrupkości, kremowości oraz ciągutkowości. 

Z czego zrobiona jest dubajska czekolada?

Lista składników dubajskiej czekolady wcale nie jest długa, jednak w jej produkcji wykorzystane zostały bardzo intensywne smaki, które połączone razem dały nieoczekiwany i wspaniały efekt. Mowa tu przede wszystkim o pistacjach – zarówno w formie kremu, jak i posiekanych orzechów – do tego pasta tahini oraz ciasto kunafa.

Ciasto kunafa to tradycyjne ciasto na Bliskim Wschodzie, które swoją teksturą przypomina ciasto filo. Wymieszane z kremem pistacjowym, pastą tahini oraz aromatami takimi, jak płatki róż, kardamon czy szafran otulone są w dobrej jakości mlecznej czekoladzie.

Można śmiało powiedzieć, że dubajska czekolada łączy w sobie po prostu najbardziej charakterystyczne i intensywne smaki kuchni arabskiej – to jeden z powodów, dla których szybko stała się produktem eksportowym i zdobyła uznanie wszystkich łasuchów na świecie.

Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować viralowej dubajskiej czekolady delikatesy śródziemnomorskie serdecznie zapraszają! Słodycze w naszym sklepie w Warszawie to nie tylko oryginalna dubajska czekolada, ale również półprodukty, z których czekoladę będziesz mógł wykonać samodzielnie w domu, a my do kulinarnych eksperymentów zachęcamy, szczególnie że już wiesz co to jest dubajska czekolada.